IT juhtimine ja riskihaldus (9. nädal)

 

Steve Jobs


Steve Jobs, kes palkas isiklikult mitu tuhat töötajat, käsitles värbamist oma töö kõige olulisema osana. Ja ta otsis alati mõttekaaslasi. Apple’is oli isegi võimalik töötada ilma diplomita, kuid ainuke omadus, ilma milleta poleks neid õunafirmasse vastu võetud, on kirg ja kummardamine kõige vastu, mida Apple teeb, omab ja tahab teha. See on jõutunne ja soov muuta maailma, mõjutada tarbijaid kõrgeima kvaliteediga ja ainulaadse tootega.


Seminaride ajakavas oli palju aega mängude ja meelelahutuse jaoks, kuid ärikohtumised toimusid sellegipoolest ranges plaanis. Kohal pidid olema kõik seminaril osalejad. Iga koosolekul osaleja võis teha mis tahes ettepaneku. Peamine on avalikult deklareerida teatud probleemi olemasolu ja kaasata lahenduse leidmisse kogu grupp.

Steve on meister nn "walk-around management" alal. Igal päeval näete, kuidas ta kõnnib mööda koridore, siseneb kontoritesse ja laboritesse. Mõne inimese jaoks tekitab see ebamugavust. Nad arvavad, et Steve juhib mikrojuhtimist. Samas võib ka teistes Steve’i stiil positiivseid tundeid tekitada. Selline juhtimisstiil eeldab juhi võimet olla korraga mitmes kohas.




Tim Cook


Tim Cook "ettevaatliku, koostööalti ja taktikalise" juhtimisega muutis Cupertino tehnoloogiahiiglase maailma suurimaks ettevõtteks. Alates Steve Jobsi surmast 2011. aastal on nii Wall Street kui ka Silicon Valley muretsenud Apple'i tuleviku pärast. Kuid üheksa aastat hiljem on Apple'i tulud ja kasumid enam kui kahekordistunud. Need edusammud saavutati Cooki juhtimisel, kes pälvis Jobsi 2011. aasta augustis.


Apple'i tegevjuhi Tim Cooki juhtimisstiil on üldjoontes demokraatlik. Tegevjuhi praktiline roll Apple'i tootearenduses on pärast Cooki osalemist 2011. aastal oluliselt vähenenud. IWatch on näide sellisest struktuurimuutusest, kuna Cook otsustas olla vähem seotud tootearenduse üksikasjadega, selle asemel delegeeris need kohustused oma täitevkabineti liikmetele. Tema eriti peen juhtimisstiil on tugevdanud tema ärilist mainet tööstuses ja töötajates. Põhjustas Cooki stiil ka aeglasemat otsuste langetamist ja selgelt innovatsioonivõime kadumist. 




Allikad:

https://financhill.com/blog/investing/tim-cook-leadership-style

https://www.investopedia.com/ask/answers/032515/what-tim-cooks-managerial-style.asp

https://ideadrop.co/customer-success/steve-jobs-leadership-style-what-we-can-learn/

https://strategicleaders.com/11-leadership-lessons-from-tim-cook/

https://hbr.org/2012/04/the-real-leadership-lessons-of-steve-jobs


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eesti infoühiskonna arengukava 2020 aastaks (4. nädal)

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus (12. nädal)

Digitaalsed ja Traditsioonilised meediad (3. nädal)