Arvutid ja paragrahvid I (6.nädal)

Sissejuhatus

Rick Falkvinge ja Christian Engströmi raamatus "The Case for Copyright Reform" analüüsivad  autoriõigused ja pakuvad oma alternatiive. Selles raamatus nad toovad 6 pumkti, et millised peavad olema autorõigused.


Moral Rights Unchanged:

See punkt tähendab, et kellelgi pole õigust oma nime all kellegi teise teost avaldada. Rick Falkvinge ja Christian Engströmi ei taha üldse muuta autori moraalne õigus tunnustatakse autorina. Autoril jääb alles, et tema tööd on seotud temaga.


Free Non-Commercial Sharing:

See punkt kirjeldab, et inimestel on täielik õigus kasutada teiste loodud sisu, kuna nad ei tee seda ärilisel eesmärgil. Tänapäeval on autoriõigus jõudnud nii kaugele, et seab ranged piirangud sellele, mida tavakodanikud saavad teha igapäevases elus.  Näiteks kui inimene filmis filmi ja salvestasite selle lihtsalt oma telefoni uuesti, siis peab filmi looja ka kasumit teenima, vastasel juhul on see ebaseaduslik.


20 Years Of Commercial Monopoly:

Praegu autoriõigus kehtib vell 70 aastat pärast seda kui autor on surnud. Minu meelest, see ajaperiood on liiga pikk praeguses internetimaailmas.  Rick Falkvinge ja Christian Engströmi teevad ettepaneku muuta perioodi 70 -lt aastalt 20 -le. See number ei ole muutunud veel.


Registration After 5 Years:

Selles punktis autorid ütlevad, et on väga raske identifitseerida omanikku, kui ta ei ole viie aasta jooksul kinnitanud oma autorlust. Kui autor ei ole oma tööd korrektselt registreerinud, siis ta kaotab oma omandiõigused. See on väga vajalik punkt, sest praegu meil ei ole sellist süsteemi ja kui autorit ei ole võimalik leida, siis ei saa seda teost kasutada.


Free Sampling:

See punkt tähendab, et inimestel peaks olema võimalik teiste poolt loodud töö muuta ja seda enda nime all avaldada. See on seostatud peamiselt muusikamaailma ja filmimaalima. Näitejaks ma võin tooma YouTube. Seal on väga palju remixi mis on tehtud populaarsetele lugudele. Minu meelest see on täitsa OK, kui see juhtub, aga kõige tähtsam on see, et selle remiksi autor mainib, et see on lihtsalt remiks ja ta pole muusika autor (ta võib lihtsalt jätta kirjeldusse lingi).


A Ban on DRM:

DRM või "Digital Rights Management" tähendab, et mitmeid erinevaid tehnoloogiaid, mille eesmärk on piirata tarbijate ja kodanike võimalusi kasutada ja kopeerida teoseid, isegi kui nad seda teevad on seaduslik õigus seda teha. Rick Falkvinge ja Christian Engströmi arvavad, et selles pole üldse mõttet kehtestada tasakaalustatudja mõistlikud autoriõiguse õigusaktid, kui samal ajal lubame suurtel rahvusvahelistel korporatsioonidel oma seadusi kirjutada, ja jõustada neid tehniliste vahenditega.





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eesti infoühiskonna arengukava 2020 aastaks (4. nädal)

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus (12. nädal)

Digitaalsed ja Traditsioonilised meediad (3. nädal)