Arvutid ja paragrahvid II (7. nädal)

 



Väga tugeva litsents (AGPL):

See on tasuta copyleft - litsents tarkvara ja muude tööde jaoks, mis on spetsiaalselt loodud koostöö tagamiseks kogukonnaga võrguserveri tarkvara puhul. See nõuab, et võrguserveri operaator esitaks selle serveri kasutajatele seal töötava muudetud versiooni lähtekoodi. Seetõttu annab muudetud versiooni avalik kasutamine avalikult juurdepääsetavas serveris avalikkusele juurdepääsu muudetud versiooni lähtekoodile. Seda kasutab "Diaspora".


Tugev litsents (GNU GPL):

See litsents on loodud selleks, et võtta ära teie vabadus teoseid jagada ja muuta. Seevastu GNU üldise avaliku litsentsi eesmärk on tagada teie vabadus jagada ja muuta programmi kõiki versioone-veendumaks, et see jääb kõigile kasutajatele tasuta tarkvaraks. Aga kõik muudatused peavad olema samuti esialgse litsentsi all ja peab olema kuupäev välja toodud ka. Seda kasutab "Linux".
S

Nõrk Copyleft – GNU LGPL, Mozilla Public License:

Litsents võimaldab arendajatel ja ettevõtetel kasutada ja integreerida LGPL välja antud tarkvarakomponenti oma tarkvarasse, ilma et oleks nõutud range copyleft -litsentsi alusel oma komponentide lähtekoodi avaldamist. Kuid iga arendaja, kes muudab LGPL -i komponenti, peab oma muudetud versiooni kättesaadavaks tegema sama LGPL -litsentsi alusel.

Puuduv Copyleft:

See on näiteks MIT, Apache ja BSD. See litsents võimaldab teil muuta tuletisinstrumendi koodi kommertsvaraks. Lisaks ei tohiks tuletatud töid esitada samadel tingimustel.







Allikad:

https://www.whitesourcesoftware.com/resources/blog/open-source-copyleft-licenses/

https://www.gnu.org/licenses/agpl-3.0.ru.html

https://opensource.com/resources/what-is-copyleft

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eesti infoühiskonna arengukava 2020 aastaks (4. nädal)

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus (12. nädal)

Digitaalsed ja Traditsioonilised meediad (3. nädal)