IT proff ...? (8. nädal)

 

Sissejuhatus:

Kui ma lugesin selle nädala materjale, ma sain aru, et on väga raske defineerida kes on "proffi" ja kes on "käsitööline". Igal inimesel on oma arvamus selle kohta. Selles blogis ma proovin kirjutada milles on arinevus.


"Proffi", kes ta on?

Professionaali tõstetakse esile selliste omaduste poolest nagu kannatlikkus ja visadus. Ta teab täpselt: kuhu, miks ja kuidas ta läheb ning mõistab, kuidas tee võib venida. Proffi mõistab, et see ei õnnestu lihtsalt. Kuid ta liigub kannatlikult ja järjekindlalt valitud suunas, võttes arvesse teel tekkivaid ettenägematuid olukordi.

Proffil on vastutuse võtmise oskus. Tekkinud probleemi uuritakse ja leitakse kohe lahendused, võttes arvesse erinevaid tegureid. Professional ei kanna vastutust asjaoludele. Vastupidi, on arusaam, et tema ise on elus toimuva põhjus. Seega, selleks, et midagi päriselt muuta, on vaja võtta vastutus.


Kes on "käsitööline"?

Kui "käsitööline" inimene saab ülesande, teeb ta seda täpselt nii, nagu talle öeldi. Tal pole isegi mõtteid, mida saaks kuidagi teisiti teha. Ta ei mõtle tulevikust, millised probleemid võivad tekkida ja kuidas neid parandada saab. Ka mulle tundub, et kui "käsitööline" inimene midagi saavutab, tegi seda, mida teised inimesed teha ei suutnud,  räägivad nad sellest kohe kõigile, et kui tubli nad on.


Kokkuvõte:

Iga inimene ise otsustab, keda ta peab professionalseks aga keda mitte. Ma arvan, et kui "käsitööline" inimene teeb kõvasti tööd, siis tulevikus võib teemast saada professionaal.



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eesti infoühiskonna arengukava 2020 aastaks (4. nädal)

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus (12. nädal)

Digitaalsed ja Traditsioonilised meediad (3. nädal)