Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest (5. nädal)

 "Austa teiste inimeste privaatsust"


Kui keegi teie kõrval kasutab nutitelefoni, kontrollib posti, kirjutab kirja, siis on muidugi raske ekraanile mitte vaadata - vidina ere valgus köidab paratamatult teie tähelepanu. Kuid pidage meeles, kuidas käitute, kui teie sõber maksab ostu eest pangakaardiga ja sisestab PIN -koodi: te vaatate trotslikult mitte terminali klaviatuuri, vaid kuhugi küljele, jalgade alla või nutitelefoni. Kui te pole seda kunagi varem teinud, siis vaadake, kui meisterlikult teenindajad, kes teile makseterminali toovad, seda kunsti valdavad. Seda nimetatakse "silmatorkavaks tähelepanematuseks". Proovige ka oma tähelepanu kõrvale juhtida oma sõbra nutitelefonist, mis kontrollib posti või hoiab teie ees kirjavahetust.


Kui teie sõber kinkis teile telefoni vaatamiseks või lugemiseks, siis vaadake ainult neid lehti, mida teie sõber teile näitas, ärge proovige lehti keerata ega ühtegi nuppu vajutada. Kui näete midagi üleliigset, võite oma vestluspartnerit häbistada. kes ise ei oodanud, et pärast fotot, mida ta teile näitab, on talle salvestatud väga isiklikud pildid. Kui sel ajal nutitelefonis midagi kaalute. sõnum on saabunud, siis andke kohe, pilku peatamata, andke telefon oma sõbrale, et mitte teda ebamugavasse olukorda seada.


Mul on selline hea tuttav, kes armastab minu monitorile koguaeg vaadata, mida ma teen, kellele, mida prindin, mida vaatan. Olen talle juba korduvalt öelnud, et ära seda tee, aga ta justkui ei kuule mind.





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eesti infoühiskonna arengukava 2020 aastaks (4. nädal)

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus (12. nädal)

Digitaalsed ja Traditsioonilised meediad (3. nädal)