Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid (14. nädal)

 


Arvutid, sülearvutid, nutitelefonid ja tahvelarvutid on pidevas nakatumisohus kasvava pahavara ja muude turvaohtude tõttu. Kuidas pahavara teie arvutisse jõuab?


Nakatunud eemaldatav andmekandja:

Peale Interneti on peamine viiruste levitamise viis USB-draivid või välised kõvakettad. See on kõige mugavam seade teabe edastamiseks. Ärge ühendage selliseid seadmeid arvutiga, kui te pole kindel, et need pole nakatunud, välja arvatud juhul, kui see on hädavajalik. Veelgi enam, kui teie arvutisse pole installitud viirusetõrjepaketti.



Rämpsposti kirjad:

Viirus levib sageli meilisõnumi manusena. Veelgi enam, oleksite võinud saada oma hea sõbra käest viirusega nakatunud manusega sõnumi. Võimalik, et su sõber ei saatnud sulle üldse sõnumit. Arvutit tabanud viirus leiab ennekõike üles aadressiraamatu ja saadab kõigile selles olevatele kontaktidele kahjutu teate nagu “Vaata ilusat pilti”. Kirjale on lisatud manus, mis on nakatunud viirusega ise. Sel juhul saadetakse kiri kelleltki aadressiraamatust. Mõnikord on pahatahtlikku kirja lihtne märgata: see võib sisaldada õigekirja- ja grammatilisi vigu



Viirustega saidid:

Väga tõhus viis viiruste levitamiseks on lisaks e-kirjale ka selle integreerimine lehtede sisusse. Sellist lehte külastades, täpsemalt sellise lehe arvutisse laadimisel, laetakse n-ö aktiivne sisu koos põnevate piltide ja kergemeelse tekstiga. Just see sisu on võimeline installima teie arvutisse halbu programme.



Mida pead tegema, et end viiruste eest kaitsta?

Muutke kõigi oma kontode paroole:

Kasutage oma kontode jaoks keerulisi ja erinevaid paroole. Kui sisestasite seadmesse oma pangakaardi andmed, teavitage panku oma isikuandmete võimalikust lekkimisest, et vältida raha vargusi.


Värskendage oma operatsioonisüsteemi:

Lülitage automaatrežiim sisse operatsioonisüsteemi värskendused. Kui süsteemil sellist režiimi pole, installige värskendusi regulaarselt ise. Laadige need aadressilt arendaja ametlikul veebisaidil.


Varundamine:

Üks tõhusamaid viise viiruste vastu võitlemiseks, mille eesmärk on teie andmete rikkumine või krüpteerimine. Lõppude lõpuks, kui teil on olulistest andmetest varukoopia, ei pea te arvuti nakatumise korral selle eest enam lunaraha maksma. Vormindate lihtsalt ketta, installite Windowsi uuesti ja kopeerite andmed varukoopiast.



Allikad:


https://support.microsoft.com/en-us/windows/protect-my-pc-from-viruses-b2025ed1-02d5-1e87-ba5f-71999008e026

https://finance.yahoo.com/news/8-tips-protect-computer-viruses-103528937.html

https://www.moneytalksnews.com/8-ways-to-protect-your-computer-from-scams-and-viruses/

https://www.currys.co.uk/gbuk/techtalk/how-to-protect-your-computer-from-viruses/




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eesti infoühiskonna arengukava 2020 aastaks (4. nädal)

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus (12. nädal)

Digitaalsed ja Traditsioonilised meediad (3. nädal)